KoBBieciarnia - winiarnia, wina, winogrono - Wino domowej produkcji – co trzeba wiedzieć na starcie przygody z produkcją wina

W sklepach z alkoholami online aż roi się od butelek wina z całego świata: kupisz tam zagraniczne pozycje z dalekiego Chile czy Kalifornii. Nic jednak nie smakuje tak, jak wino własnej roboty. Od początku do końca wytworzone pod naszym okiem, przestaje być wino alkoholem zwykłym, a zyskuje wagę naszej prywatnej wizytówki. Zapewniamy, trudno o większą radość u gospodarza od częstowania gości swoim czerwonym winem.

Z czego mogę produkować domowe wino?

Wino jest alkoholem o stosunkowo niskiej mocy. Możemy je produkować na własne potrzeby z różnego rodzaju owoców. Amatorzy produkcji domowych win czerwonych często sięgają po te owoce, które są szeroko dostępne w sadach i ogródkach działkowych. Mowa tutaj o winie z jabłek, śliwek, winogron działkowych, aronii, truskawek, malin i wielu innych. W Internecie krążą wprost setki przepisów na oryginalne wino czerwone – my już na wstępnie chcemy zaznaczyć: najlepiej stworzyć własny przepis metodą prób i błędów, testując różne gatunki, odmiany i pochodzenie owoców do wina.

Jak wystartować z domową winiarnią? Musisz zaopatrzyć się w owoce, butelkowaną wodę niegazowaną oraz cukier. Jakie są proporcje bazowe do produkcji wina czerwonego? Spotkacie się z bardzo różnymi technikami, my z praktyki polecamy ok. 10 kg owoców, 5 litrów wody oraz 4 kg cukru. Jeśli planujemy produkcję wina na większą skalę, traktujmy te proporcje jako wyjściowe. Na tym etapie trudno mówić o tym jaki charakter będzie miał alkohol. Oczywiście w znaczniej większości przypadków nie dysponujemy oryginalnym szczepem wina (np. Carmenere czy Cabernet Sauvignon). Przy produkcji wina z winogron można pominąć obecność drożdży, gdyż owoc ten jest naturalnie zdolny do fermentowania.

Czynności przy domowej produkcji wina

Może być to zaskakujące, ale aby powstało dobre wino czerwone, winogron nie należy myć. Nalot, który się na nich znajduje jest niezbędny by zaszedł proces fermentacji. Owoce trzeba zmiażdżyć i umieścić w naczyniu, które posłuży nam do produkcji (najlepiej by było szklane). Gdy owoce do produkcji wina czerwonego znajdą się już wewnątrz, zalej je trzema litrami wody. Z przygotowanego cukru trzeba stworzyć mieszaninę w proporcji 2 kg cukru do 1 l wody, a następnie dodać do naczynia. Naczynie musi być zakorkowane, jednak wyposażone w rurkę fermentacyjną, którą możesz kupić w każdym sklepie z winami (alkohol-online.pl/32-wina).

Po trzech dniach możesz znów zerknąć na swoje naczynie. Ostrzegamy – niewiele się zmieni. Produkcja wina to żmudny proces, który wymaga od każdego amatora domowych alkoholi wiele cierpliwości i pokory. Stwórz kolejną mieszaninę cukru z wodą i dopełnić swoją butelkę domowego wina. Całość możesz wymieszać podnosząc butelkę, uważaj jednak, gdyż to ciężkie naczynie i łatwo je upuścić lub uszkodzić.

Po tygodniu musisz odcedzić swoje autorskie wino czerwone, a po około miesiącu można je ściągnąć z naczynia, w którym powoli dochodziło do finalnej postaci. Przelane wino musi jeszcze odstać około 3 miesiące i wówczas możesz je przelać do ozdobnych butelek, którymi pięknie ugościsz bliskich przy okazji świąt i uroczystości

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here