ciasto ze śliwkami i jeżynamiKocham sierpień za owoce, które nam daje. Za śliwki, jeżyny, maliny, jabłka, gruszki, winogrona i wiele innych. Dary tegorocznej, letniej aury zainspirowały mnie dziś do tego, aby zaprezentować Wam nieco „zdrowszą” (o ile ciasto w ogóle można nazwać zdrowym) wersję ciasta z owocami. To ciasto drożdżowe z dodatkiem mąki razowej i kruszonką okraszone odrobiną płatków owsianych. W środku upakowane jest około pół kilograma śliwek i trzystu gram jeżyn. To zdecydowanie mój typ na hit tegorocznych wakacji.

Całość smakuje rewelacyjnie, choć fani słodyczy mogą być rozczarowani spodem, ze względu na jego pełnoziarnistość. Mnie osobiście, jak i wszystkim, którzy próbowali go w moim towarzystwie absolutnie nic nie przeszkadzało. Smak nie pozostawia tu miejsca na uwagi, przekonacie się same. Polecam!

Składniki (na ciasto w okrągłej formie 28cm):
Ciasto drożdżowe:
200g mąki pszennej
100g mąki pełnoziarnistej (u mnie żytnia)
130ml mleka
50g cukru
25g drożdży świeżych
25g masła
1 żółtko
Szczypta soli

Nadzienie owocowe:
500g śliwek węgierek
300g jeżyn

Kruszonka:
80g mąki pszennej
40g płatków owsianych (lub żytnich) zwykłych
40g cukru
60g masła
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Szczypta soli

pełnoziarniste ciasto drożdżoweWykonanie:
Ciasto drożdżowe: mąki przesiać do miski, dodać cukier i sól. Wszystko wymieszać. Ze składników uformować kopczyk, a następnie zrobić w nim wgłębienie. Mleko lekko podgrzać z masłem, by było letnie, a masło rozpuściło się. Do mleka pokruszyć świeże drożdże i dokładnie rozmieszać, aż się rozpuszczą. Wlać do wgłębienia i zasypać otaczającą mąką. Miskę przykryć ściereczką kuchenną. Pozostawić na 10-15 minut.

Po 10-15 minutach dodać żółtko i wszystko wymieszać łyżką, a następnie zacząć wyrabiać ręką. Można oczywiście ułatwić sobie życie mikserem z końcówką do wyrabiania drożdżowego ciasta. Wyrabiać nie za długo, tylko do momentu, aż ciasto będzie pozbawione grudek, a jego konsystencja będzie jednolita. Odstawić na pół godzinki do podrośnięcia.

Kruszonka: wszystkie składniki zagnieść w kruszonkę.
Owoce: śliwki pozbawić pestek. Zarówno śliwki jak i jeżyny opłukać i osuszyć.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzać do 185oC (termoobieg).
Gdy ciasto będzie już podrośnięte, rozłożyć w formie. Wyłożyć śliwki i jeżyny. Przykryć kruszonką. Wstawić do piekarnika i piec ok. 30-40 minut. Wyjąć i ostudzić. Oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

ciastoPozdrawiam,

Ania Pisulak

autorka bloga: RóżowaPatera.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here