słodka rolada cytrynowa kobbieciarniaTak. W końcu doczekałam się ciasta z bananami. Co do zasady nie przepadam za tymi owocami w ciastach, w żadnej postaci. Wychodzę z założenia, że banan to banan i bananem winien pozostać. W prezentowanej przeze mnie roladce nabiera jednak całkiem nowego charakteru. To zasługa cytrynowej bitej śmietany, która orzeźwia całe ciasto nadając mu lekko kwaskowatego posmaku. Chrupiące płatki migdałowe również „odwaliły” tu kawał dobrej roboty. Całość wyszła przepyszna, a dzięki marmurkowemu wzorkowi okazała się finalnie wyjątkowo efektywna. Przepis na lemon curd do cytrynowej bitej śmietany podpatrzyłam na blogu Moje Wypieki, natomiast biszkopt na blogu „Z Piekarnika”. Całość oceńcie sami – zapraszam!

Składniki:
Wzorek kakaowy:
1 jajko
1 łyżka cukru
½ łyżki mąki pszennej
½ łyżki gorzkiego kakao

Biszkopt:
5 jajek (L)
5 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Lemon curd:
Skórka i sok wyciśnięty z 1 i ½  cytryny
1 jajko
1 żółtko
1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka masła

Bita śmietana:
500ml słodkiej śmietany 36% tł.
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego

Dodatkowo:
4 duże banany
1 małe opakowanie płatków migdałów (60g)

rolada z bananemWykonanie:
Najlepiej zacząć od przygotowania kremu cytrynowego – lemon curd.
Lemon curd: wszystkie składniki oprócz masła umieścić w rondelku i dokładnie wymieszać. Podgrzewać, aż masa zacznie lekko gęstnieć – wtedy dodać masło. Gotować jeszcze przez moment, aż krem przyjmie konsystencję konfitury. Odstawić do wystygnięcia.

Wzorek: rozgrzać piekarnik do 180oC (funkcja termoobiegu). Dużą blachę (od piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Jajko ubić z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać mąkę przesianą z kakao i delikatnie mieszać szpatułką. Wyłożyć na blachę formując łyżką wzorek (jeśli się boicie, że Wam się rozmaże, możecie przełożyć surowy biszkopt do szprycy) – jaki wyjdzie taki wyjdzie;). Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 5 minut, tylko do ścięcia się biszkoptu. Wyjąć z piekarnika (nie wyłączać go). W czasie pieczenia wzorku należy zacząć przygotowywanie jasnego biszkoptu.

Biszkopt: mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną przesiać no naczynia. Całe jajka ubić z cukrem na puszystą, prawie białą masę, która powinna kilkukrotnie zwiększyć swoją objętość. Do tak ubitej masy dodawać po trochu przesianej mąki i delikatnie mieszać szpatułką. Gdy ciasto będzie jednolite i dobrze wymieszane, wylać na wzorek i wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika i piec do momentu, gdy się lekko zezłości (ok. 20 minut). Wyjąć i odczekać kilka minut aby nie był bardzo gorący, a można go zwinąć. Przyłożyć drugim kawałkiem papieru do pieczenia i  zwinąć wzdłuż krótszego boku. Całkowicie ostudzić.

rolada z bananami kobbieciarniaCytrynowa bita śmietana: ostudzony krem cytrynowy zmiksować z 7 łyżkami płynnej śmietany – będzie potem łatwiej go połączyć z delikatną ubitą śmietaną.
Resztę śmietany ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na sztywno. Dodawać po łyżce rozrobionego kremu cytrynowego i delikatnie mieszać. Odłożyć 2 kopiate łyżki kremu.
3 banany pokroić na półplasterki.

Zwijanie rolady: rozwinąć biszkopt, wyłożyć cytrynową bitą śmietanę, posypać połową płatków migdałowych i dołożyć pokrojone banany. Zwijać – niezbyt ciasno, aby śmietana  nie wypłynęła bokami. Przykryć folią i wstawić na 3 godziny do lodówki. Przed podaniem udekorować odłożoną śmietaną, pokrojonym w plasterki bananem i posypać resztą płatków migdałowych (śmietanę przełożyć do szprycy i wycisnąć na wierzch rolady, ułożyć banany). Smacznego!

Pozdrawiam,

Ania Pisulak z RóżowaPatera.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here