pieczone jabłkoTo chyba najbardziej fit szarlotka jaką kiedykolwiek jadłam 😉 Pieczone jabłko, pokryte pyszną kruszonką na pewno nie zaszkodzi figurze, za to na pewno poprawi humor.
Składniki:
4 duże jabłka
10 łyżek płatków owsianych
4 łyżki płatków jaglanych
2 łyżki oleju kokosowego
2 jaja
1 łyżka miodu
cynamon
kardamon
imbir

Przygotowanie

Jabłka myjemy, odcinamy górną część jabłka (to ta z ogonkiem) i łyżką drążymy jabłeczną miseczkę. Miąższ jabłka wrzucamy do garnuszka i podlewamy niewielką ilością wody. Gdy nasze nadzienie będzie już miękkie, dalej gotując na niewielkim ogniu, przyprawiamy cynamonem, kardamonem i imbirem.

Płatki owsiane i jaglane blendujemy na mąkę.  Łączymy z żółtkami (białek nie używamy. Możemy je wykorzystać np. do przygotowania śniadania), olejem kokosowy, miodem i wyrabiamy ciasto. Gotowe , owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.

Wydrążone jabłka wypełniamy wcześniej przygotowanym jabłecznym farszem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w 180 C przez około 20 minut.

Smacznego!

Pozdrawiam,
Monika Grudzińska

Autorka: Good Morning – Tarczyca

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here