substancje dodatkowe

Podczas jednego ze spotkań rodzinnych, poruszyliśmy temat żywności. W czasach dzieciństwa moich rodziców, a tym bardziej dziadków, produkty spożywcze nie były tak powszechnie dostępne, jak dzisiaj.  Plusem jednak było to, że w większości kupowało się produkty naturalne, ze sprawdzonego źródła. Następnie kobiety „uruchamiały swoje domowe przetwórnie”, a w wyniku ich prac, powstawała masa pysznych i „pewnych” produktów. Wtedy jeszcze konserwanty i barwniki nie były aż tak popularne jak obecnie. Żywność spożywano na bieżąco, przez co produkty nie zalegały miesiącami na sklepowych półkach.

Dzisiaj mamy znacznie większą różnorodność produktów. Tego chcemy i oczekujemy. Producent dąży do jak największych zysków poprzez zaspokajanie potrzeb konsumenta. Naszych potrzeb. Niestety, żadna wieprzowina, naturalnie nie występuje w 50 smakach. Nie dostaniemy również produktu naturalnego z wielomiesięcznym terminem przydatności do spożycia. Należy się zastanowić czy w dzisiejszych czasach jesteśmy w stanie poradzić sobie bez substancji dodatkowych? Ja uważam, że jest to niemożliwe!

Mówi się, że przy aktualnym poziomie przyrostu naturalnego za niecałe sto lat, zabraknie żywności dla wszystkich ludzi. W takich okolicznościach, gdybyśmy zdecydowali się na pełną ekologię, nie bylibyśmy w stanie uzyskać plonów w dostatecznej ilości (już nie wspomnę o nawożeniu, bez którego duża część plonów zostałaby zniszczona przez szkodniki i pogodę). Ja, jako osoba świadoma szkodliwości licznych dodatków do żywności, staram się ich unikać, jednak wiem, że całkowite wykluczenie jest niemożliwe.

Poniżej przedstawiłam listę dodatków do żywności w przypadku, których stwierdzono szkodliwe działanie dla człowieka. Liczę, że pomoże to Wam Kochane KoBBiety w selekcjonowaniu produktów. Warto unikać ich w miarę możliwości.

W przepisach prawnych podane są dopuszczalne ilości spożycia dla wszystkich, dopuszczalnych substancji dodatkowych. Nie wiemy natomiast, jakie będą faktyczne efekty wieloletniego stosowania, tym bardziej, jeśli w naszej żywności występuje ich duża liczba. Przeciętnie w wyrobach pojawia się około 3-5 rodzajów. Najwięcej jest ich w wyrobach cukierniczych, wyrobach mięsnych i napojach bezalkoholowych.

Nie należy bać się dodatków do żywności. Nie jest prawdą, że wszystkie są szkodliwe, a ich długotrwałe stosowanie niechybnie odbije się na naszym zdrowiu. Warto unikać tych, które faktycznie stwarzają zagrożenie, zwłaszcza w przypadku dzieci!

NAZWA I SYMBOL

MOŻLIWE SZKODLIWE DZIAŁANIE

PRZYKŁADY WYSTĘPOWANIA

BARWNIKI

Tartrazyna ( E102)

Uwalnia histaminę, przez co wzmaga objawy astmy; może wywołać depresję, bezsenność, dekoncentrację: ADHD u dzieci.

Napoje, musztardy, dżemy, galaretki, likiery; esencje owocowe; sztuczne miody

Żółcień chinolinowa (E104)

Reakcje alergiczne; nadpobudliwość u dzieci; niebezpieczny dla osób chorujących na astmę i uczulonych na aspirynę

Lody; galaretki; tabletki na kaszel; napoje gazowane

Żółcień pomarańczowa (E110)

nadpobudliwość u dzieci;

płatki zbożowe, guma do żucia, marmolada, zupy w proszku, kasze

Amarant (E123)

Barwnik azowy- pogłębienie objawy astmy; podejrzenie o działanie rakotwórcze; przyczynienie się do powstania nieżytu nosa; możliwość wpływ na pojawiania się bezpłodności

Ciasta w proszku, kolorowe napoje alkoholowe, kasze, płatki zbożowe, galaretki, przetwory z czarnej porzeczki, kawior

Czerwień koszenilowa (E124)

Reakcje alergiczne; pogłębia objawy astmy

Reakcje alergiczne; pogłębia objawy astmy

Erytrozyna (E127)

Dekoncentracja; trudności w nauce; zakłócenia metabolizmu jodu; zwiększenie czułości na światło; wykazano mutagenne działanie na bakterie

Przetwory wiśniowe

Błękit patentowy (E131)

Reakcje alergiczne; uwalnia histaminę

Lody; słodycze

Zieleń (E142)

Reakcje alergiczne

Lody; kremy, słodycze

Czerń brylantowa (E151)

Groźny dla osób uczulonych na salicylany

Galaretki; wyroby cukiernicze

Aluminium (E173)

Ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera, płuc i nerek. Szkodliwe działanie na układ rozrodczy i nerwowy

Torty; ciasta

KONSERWANTY

Kwas benzoesowy i benzoesany (E210-213)

Spożycie w nadmiarze może przyczynić się do wystąpienia reakcji alergicznych; osoby zażywające aspirynę => zaburzenia w działaniu przewodu pokarmowego (podrażnienie śluzówki żołądka i jelit)

Soki; napoje; margaryny; sosy; żelatyna; koncentrat pomidorowy; konserwy rybne

Ester etylowy kwasy p-hydroksybenzoesowego (E214)

skurcze mięśni; reakcje alergiczne; odurzenie

Warzywa i owoce; przetwory rybne; żelatyna; margaryna

Dwutlenek siarki i siarczany (E220-228)

Spadek zawartości witamin w produktach; pogłębia objawy astmy; ograniczenie wchłaniania wit. B12; reakcje alergiczne; zaburzenie działania przewodu pokarmowego; bóle głowy; zawroty głowy

Suszone owoce; sokach owocowych; koncentratach owocowych; przetworach z ziemniaków; przyprawach

Azotyn III potasu (E249) i azotyn III sodu (E50)

Działanie rakotwórcze; zawroty głowy; zapalenie nerek; depresja; utrudnienie w transporcie tlenu

Ryby; wędliny; mięso

Azotan V sodu (E251) i azotan V potasu (E252)

Duszności; niebezpieczeństwo zwłaszcza przy nadciśnieniu; nudności; sinienie skóry; pogłebia objawy astmy

Wędliny; sery; mięso wędzone i peklowane

PRZECIWUTLENIACZE

Galusen propylu (E310), galusen oktylu (E311), galusen dodecylu (E312)

Reakcje alergiczne

Guma do żucia

BHA (E320), BH (E321)

Wzrost poziomu cholesterolu we krwi

Ciasta; frytki

Winiany sodu (E335), winiany potasu (E336)

Biegunka

Wyroby piekarskie i cukiernicze

Kwas alginowy (400)

Wpływ na spadek zawartości składników mineralnych organizmie; groźny dla kobiet w ciąży

Dżemy; marmolady; galaretki; budynie; produkty dla niemowląt

EMULGATORY

Karagen (E407)

Działanie przeczyszczające; ograniczenie wchłaniania potasu; wrzodzenie układu pokarmowego

Dżemy, marmolady; galaretki; śmietanki pasteryzowane; mleko w proszku

Difosforany (E450)

Ogranicza wchłanianie Mg, Fe, Ca; zaparcia; pogłębia objawy osteoporozy

Sól; sosy; napoje; przetwory mięsne; chipsy; herbaty w proszku; owoce kandyzowane

Metyloceluloza (E461)

Biegunki; zaparcia

Ryby; wędliny; mięso

Glutaminian jednosodowy MSG (E621)

Pogłębia objawy astmy; bóle głowy; nudności; osłabienie; bezsenność; otyłość;pogorszenie wzroku; przyspieszenie bicia serca;

Koncentraty spożywcze; zupy i dania w proszku; sosy; przyprawy; wędliny; konserwy

SUBSTANCJE SŁODZĄCE

Glutaminian jednopotasowy (E622)

Otyłość; bezsenność; nudności; pogorszenie wzroku; przyspieszona praca serca;

Koncentraty spożywcze; zupy i dania w proszku; sosy; przyprawy; produkty o obniżonej zawartości soli

Inozydian dwusodowy (E631)

Przeciwwskazane przy kamicy nerkowej

Koncentraty spożywcze; zupy i dania w proszku; sosy; przyprawy; produkty o obniżonej zawartości soli

Aspartam (E651)

Rak płuc i rak piersi; białaczka; przeciwwskazany u osób z chorobami przewodu pokarmowego

W produktach bez cukru: sokach, napojach, wyrobach cukierniczych; piwach bezalkoholowych; dżemach; galaretkach; marmoladach; dietetycznych mlekach w proszku; konserwach; pieczywie; płatkach zbożowych; sosach

Sacharyna (E954)

Ryzyko wystąpienia pęcherza moczowego

napoje, wyroby cukiernicze; piwa bezalkoholowe; dżemy; galaretki; marmolady; dietetyczne mleka w proszku; konserwy; płatki zbożowe; sosy

 

 

Pozdrawiam,

dietetyk Wiola Sowińska

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here